Dan Kookt; Dan’s World Famous Burgers!

Geplaatst: 20 juni 2013 in Dan Kookt, Recepten
Tags:, , , , , , ,

20130620-212408.jpg

Al tijden lang vind ik het heerlijk om te koken. Het geeft me rust, met name als ik voor mensen kook.
In de loop der tijd heb ik enkele gerechten gemaakt die op beperkte schaal inmiddels bijna legendarisch zijn geworden. Bijna wekelijks vraagt er wel weer iemand wanneer hij/zij/de hele familie weer aan kunnen schuiven voor het gerecht naar keuze.

Daarom heb ik besloten om enkele van mijn gerechten te delen. Ik voel me net een soort Wikileaks in het klein….

De eerste is gelijk een knaller van formaat, al zeg ik het zelf. Bescheiden als ik ben natuurlijk. Het ultieme comfort food. Elke keer genieten;

Dan’s World Famous Burgers!

Benodigd voor 3 personen;

– 500gr Rundergehakt
– 2 eieren
– Kopje paneermeel
– 2 kleine tot middelgrote uien
– Colman’s Mustard (echt het beste hoor!)
– Colman’s Mustard powder (als niet verkrijgbaar is, dan gewoon schepje extra mosterd)
– Heinz Ketchup (Het is geen Ketchup als het geen Heinz is!)
– Worcestershire sauce (Lea & Perrins)
– Knoflookpoeder
– Peper (zwart, zelf malen)
– 6 goede bolletjes, liefst van de bakker
– Sla (IJsberg, voor de bite)
– Zoete saus/sla-dressing
– 3 plakken kaas (Leerdammer gatenkaas, jong)

– Grote (glazen) kom
– Groot bord of schaal
– Grillpan
– Huishoudfolie

En we zijn begonnen! Het onderstaande lijkt een drama qua uitvoerbaarheid, maar geloof me, het valt ontzettend mee!

Was goed je handen.

Om alles goed te kunnen mengen en niet tot aan je ellebogen onder de hamburgers-to-be te zitten, pak je de grootste kom die je kunt vinden. Het liefst van glas, want daar blijft het minste aan vastplakken is mijn ervaring.

Zet de kom vast klaar. Zet ook alvast een groot bord of een (platte) schaal klaar.

Snij één van de twee uien zo fijn als je kunt. Maar ik bedoel, écht héél fijn, bijna tot pulp. Geef een nieuwe definitie aan de term “snipper een uitje”.
Doe deze volledig gemolesteerde ui in de kom. Snij daarna de andere ui in mooie ringen.

Was opnieuw goed je handen! Ik weet het, ik klink neurotisch, maar ik ben gewoon een halve autist met dit soort dingen.

Prima. Gooi vervolgens, met schone handen, het gehakt in dezelfde kom bovenop de ui. Trek het gehakt een beetje uit elkaar zodat het niet één grote onwerkbare klont is.

Maal (of strooi) wat knoflook over het gehakt. Dit mag naar smaak, maar wees niet te zuinig. Zorg ervoor dat je volledige omgeving morgen weet dat jij heerlijk gegeten hebt de voorgaande avond.
Doe hetzelfde met de peper. Wees hier alleen wel wat zuiniger mee, het moet niet te peperig worden.
Vervolgens twee goeie theelepels Colman’s mustard, één Colman’s poeder (of nog een schepje gewone als de poeder niet beschikbaar is), een flinke kneep Heinz en een goeie scheut Worcestershire sauce (een eetlepel circa) toevoegen.
Strooi daarna de paneermeel over het mengsel. Neem circa de hoeveelheid van een koffiekopje. Tik als laatste de twee eieren in de kom kapot.

Nu komt het ranzige deel; het mengen. En dat moet echt met de handen. Met lepels, vorken of fancy keukenmachines word het niks.

Meng en kneed alles tot een mooi geheel. Neem er de tijd voor! Trek het uit elkaar, kneed een andere kant op, mishandel het mengsel alsof je leven er vanaf hangt. Dit alles totdat het er mooi lichtroze uit zal zien. Ruik er af en toe eens aan. Het moet ietwat zurig ruiken naar de Worcestershire sauce en de Colman’s en het uitje in hoofdzaak. Je kunt altijd nog wat extra toevoegen van de hierboven beschreven ingrediënten. Speel met je gevoel. Je kunt het hooguit verkloten. Bestel dan maar een Pizza.

Nu het gehakt gemengd en heerlijk geurend tot een bal gevormd is, gaan we er porties van maken.

Deel de bal op in zes enigszins gelijke delen. Persoonlijk weeg ik ze niet meer, maar dat kan natuurlijk wel.
Het is belangrijk dat ze allemaal even groot zijn omdat je anders met het bakken een probleem hebt qua gelijkmatig gaar worden.

Als je de zes delen hebt, pak je ze stuk voor stuk op en rolt ze tussen twee platte handen tot een bal. Dit is net als een gehaktbal draaien. As je dat nog nooit gedaan hebt, dan word het een keer tijd toch?
Sla, als je een perfecte, gladde bal hebt, deze tot een mooie ronde schijf. Belangrijk is wel dat je let op een gave burger, dus zonder scheuren. Gebeurd dit toch, draai dan weer opnieuw een bal en probeer het nog eens.
Leg de schijven naast elkaar op het eerder klaargezette bord/schaal. Ze moeten vrij van elkaar liggen en niet op elkaar. Belangrijk.

Als ze alle zes een prachtig plekje hebben gevonden op het bord/schaal, was je eerst uitgebreid je handen. Ook onder de nagels!

Dek ze daarna af met folie. Zet ze vervolgens in de koelkast om te rusten.

Inderdaad, rusten. Deze stap is erg belangrijk! De fout is dat gehakt nooit rust krijgt voor het bakken. Dan is het probleem dat het uit elkaar valt en dat is altijd weer reden voor een hoop paniek. Gun het dus minimaal een uur rust in de koelkast.

Ga wat voor jezelf doen. Of niet. Maar wacht minimaal een uur, ok?

*fast forward*

Een uur later! Zet op het gasfornuis de grillpan op het vuur.
Doe er geen boter of olie in, maar vet hem héél lichtjes in doormiddel van een beetje olijfolie op een keukenpapiertje.

Snij de zes bolletjes volledig doormidden. Als de pan goed heet is, leg je de bolletjes met de opengesneden kant kort in de grillpan. Blijf er goed bij, want dit gaat hard!
Wanneer er het patroon van de pan in donkerbruine strepen zichtbaar word op het brood, haal ze eruit. Laat ze niet verbranden.

Verdeel de broodjes per twee over drie borden.

Pak de burgers uit de koelkast en verdeel ze over de gloeiend hete pan. Druk ze licht aan, maar niet meer dan dat. Probeer zo min mogelijk te drukken. En er al helemaal niet met een vork inprikken! Doe je dat allemaal wel, dan verliest de burger zijn vocht en dan word hij droog. En dat willen we niet natuurlijk. Je moet hem weg kunnen zuigen.

Draai de burgers om de minuut om, met een vleestang. Bak ze ongeveer 5 á 6 minuten. Dan zouden ze goed moeten zijn, maar je kunt het altijd checken door één burger voor de helft open te snijden en te kijken of hij nog rauw is.

Als ze klaar zijn, draai je ze nog één keer om en leg je op de burgers een halve plak Leerdammer. Laat dit lichtjes smelten. Zet daarna het vuur uit.

Bedek de onderzijde van de geroosterde broodjes met ijsbergsla. Doe over de sla een klein beetje zoete saus of dressing. Kijk wat je lekker vind, maar Thoussand Island dressing is altijd goed.

Leg op de sla met saus naar keuze de burgers. Dit ziet er al geweldig uit natuurlijk, maar voor de échte finishing touch, pak je de Heinz ketchup en knijpt die over de burger. Hoeveelheid naar smaak, maar je mag hem wel proeven natuurlijk. Heinz Ketchup is gemaakt voor deze burger. Liefde.

Leg op de ketchup twee á drie uienringen.

Smeer als laatste op het opengesneden deel van de bovenkant van het broodje een beetje Colman’s. Plaat deze vervolgens op de rest van deze weergaloze creatie.

En voilà. Kijk er maar eens goed naar. Dit moet hem zijn. De lekkerste burger die je ooit gaat eten. Sappig, zacht en mals als niets dat je ooit proefde. Veel beter wordt het niet mensen. Echt niet.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties! Ga ermee aan de slag zou ik zeggen, en mochten er vragen zijn, gooi ze onder de reacties. Ik hoor ze graag. Succes, en denk eraan; doe het gewoon, de wereld vergaat niet als het niet in één keer lukt!

reacties
  1. dutchlassie schreef:

    Klinkt erg lekker! Wanneer mag ik komen eten ;-)?

  2. Susan schreef:

    Nog los van het feit dat het voortreffelijk zal smaken heb ik nog nooit met zoveel plezier een recept gelezen!!

Plaats een reactie